Υλικά 1 μυλοκόπι 3 κιλά εκτός από το κεφάλι και την ουρά. (βγάζει 8- 10 κομμάτια). 1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο 1 κουταλάκι γλυκού χοντρό αλάτι 1/2 κουταλάκι γλυκού δενδρολίβανο σε σκόνη 1/4 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδο 1/2 κουταλάκι γλυκού φασκόμηλο ξερό σκόνη 1/4 κουταλάκι γλυκού πιπέρι Χυμό από ένα λεμόνι Για την σάλτσα 1 σφηνάκι ρακί 1 σφηνάκι νερό Εκτέλεση Από το κομμένο μυλοκόπι παίρνουμε τις φέτες. Τις πλένουμε και τις πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών. Αφήνουμε για 5 λεπτά σε σουρωτήρι. Πυρώνουμε ένα τηγάνι και αλείφουμε με λίγο φρέσκο βούτυρο. Βάζουμε τα κομμάτια ψαριού από την μία μεριά και αφήνουμε να ψηθούν για 3-4 λεπτά. Γυρνάμε με σπάτουλα και ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε. Στο τηγάνι μας βάζουμε το ρακί και το νερό για να πάρουμε την γεύση από τον πάτο. Ρίχνουμε στον ζωμό τον χυμό από ένα λεμόνι και περιχύουμε τα φιλέτα ψαριού. Μπορούμε να συνοδέψουμε με πατάτες ή βραστά λαχανικά.
Υλικά 1 πακέτο φύλο κρούστας 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1 ποτήρι νερού λάδι 1 ποτήρι νερού ζάχαρη 4 αυγά 1 κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια Ξύσμα από 2 πορτοκάλια Για το σιρόπι 3 ποτήρια νερού νερό 2 ποτήρια νερού ζάχαρη Ξύσμα από 1 πορτοκάλι Χυμό από 1 λεμόνι Εκτέλεση Σε ένα ταψί σπάμε σε μικρά κομμάτια το φύλο κρούστας. Το απλώνουμε σε όλο το ταψί και το βάζουμε στον φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να ξεραθεί αλλά όχι να πάρει χρώμα. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το γιαούρτι, τα αυγά, μετά το μπέκιν με την βανίλια, και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν ανακατευθούν καλά ρίχνουμε τα κομμάτια ξεραμένου φύλου κρούστας και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα ταψί 40Χ30 περίπου αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και περάσει από αλεύρι. Ψήνουμε στους 180 ο για 45 λεπτά, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι να έχει ψηθεί και βγάζουμε από τον φούρνο να κρυώσει. Σε μ...
Υλικά 250 γραμ. τσάπουρνα ζάχαρη ξινό σκόνη Εκτέλεση Μαζεύουμε τσάπουρνα, όσα θέλουμε ή όσα αντέξουμε γιατί το φυτό αμύνεται με τα αγκάθια του. Τα βάζουμε να βράσουν για λίγο, με νερό όσο να τα σκεπάζει. Μόλις σκάσει ο φλοιός και φανεί η κίτρινη σάρκα τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τους καρπούς τουλάχιστον μια ώρα μέσα στο νερό για να εκχυλίσουν. Εγώ λόγο χρόνου τα άφησα μέχρι την επόμενη μέρα και μου άρεσε πολύ το βαθυκόκκινο χρώμα του χυμού. Σουρώνουμε και κρατάμε το χυμό αλλά δεν πιέζουμε καθόλου τους καρπούς. Δεν θέλουμε καθόλου από την σάρκα! τα τσάπουρνα έχουν πάρα πολύ πηκτίνη και η μαρμελάδα πήζει πολύ παρόλο που είναι από σκέτο χυμό. Πρέπει οπωσδήποτε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Για κάθε 2 ποτήρια χυμού, βάζουμε 1 ποτήρι ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Τελειώνουμε την μαρμελάδα βράζοντάς την δύο ή τρεις φορές, αλλά όχι την ίδια μέρα. Έγινε μια ωραία μαρμελάδα με υπέροχη υφή και γεύση. Τους καρπούς των τσάπουρνων δεν τους πετάμε τους έβαλα σε βάζα με ζάχαρη και ρακί...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου